کلید اتوماتیک یا کمپکت (MCCB) چیست؟

 

در صنعت ما به تجهیزاتی نیاز داریم تا جریان را در مقیاس های صنعتی برای ما قطع و وصل نمایند. وظیفه این گونه از عملیات بر عهده تجهیزاتی تحت عنوان کلید های اتوماتیک می باشند که به صورت لاتین بیانگر عبارتِ؛ Molded Case Circuit Breaker یا به صورت تحت الفظی قطع کننده جریان قالبی شکل می‌باشند که تجهیزاتی برای قطع و وصل کردن ایمن دستگاه ها در صنعت می‌باشند. در واقع کلید اتوماتیک (MCCB) وسیله ای می‌باشد که از آن جهت حفاظت دستگاه های برقی از جمله سیم و کابل های مدار، دستگاه های صنعتی، مدارات روشنایی مراکز صنعتی و مسکونی در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه می‌شود. تفاوت کلید های اتوماتیک و غیر اتوماتیک را می‌توان اینگونه توضیح داد که در کلید های اتوماتیک رله هایی تعبیه شده است که هر کدام وظایف مخصوص خود را دارا می‌باشند. به عنوان نمونه می‌توان به رله های هوشمند الکترونیکی موجود در کلید های اتوماتیک هوایی اشاره کرد در حالیکه کلید های غیراتوماتیک صرفاً برای قطع و وصل کردن مورد استفاده قرار می‌گیرند و فاقد رله می‌باشند به عنوان مثال کنتاکتور ها (که در مقاله های آینده به آن می‌پردازیم) یک کلید غیراتوماتیک می‌باشند.

مزایای استفاده از کلید های اتوماتیک:

  • کلید اتوماتیک پس از قطع مدار هنگام بروز خطا، بلافاصله مجدد آماده به کار می‌شود.
  • در کلید های اتوماتیک کنتاکت های فرعی تعبیه شده است که توسط آنها می‌توان وضعیت کلید (قطع، وصل و یا وقوع خطا) را توسط چراغ سیگنال در اتاق فرمان مشاهده کرد.
  • اگر کلید اتوماتیک را بر روی یک مدار که اتصال کوتاه کرده است، ببندیم، رله اضافه جریان کلید اتوماتیک، به سرعت مدار را قطع می‌کند..
    بر اساس ویژگی های ذکر شده در فوق و یک سری پارامتر های الکتریکی مانند: جریان نامی قابل تحمّل، قدرت قطع قابل تحمّل، سطح ولتاژ عایقی و … کلید های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد که در ذیل به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

کلید اتوماتیک و غیر اتوماتیک:

 

  • کلید فیوز (Fuse Switch Disconnector):

این نوع کلید از کلید های محافظ دستگاه ، از نوع غیر اتوماتیک و در واقع یک پایه فیوز با قابلیت قطع کردن به صورت دستی (غیر اتوماتیک) می‌باشد. معمولاً این نوع کلید فیوز های در رنج جریانی بین : 160، 250، 400، 630، 800، 1000، 1250 آمپر موجود می‌باشند.

 

  • کلید مینیاتوری (Miniature Circuit Breaker = MCB)

یکی از ساده ترین نوع از کلید های اتوماتیک ، کلید مینیاتوری ها می‌باشند. این نوع از تجهیزات برقی در چهار مدلِ : تک پل، دو پل، سه پل و چهار پل قرار می‌گیرند. از موارد استفاده از کلید های مینیاتوری می‌توان به استفاده از آن در پروژه های مختلف به خصوص پروژه های مسکونی (با قدرت قطع: 6 کلیوآمپر و 10 کیلو آمپر) نام برد. وظیفه ی این نوع از تجهیزات حفاظت در برابر اضافه جریان و یا اتصال کوتاه می‌باشد.

  • کلید اتوماتیک کمپکت (Molded Case Circuit Breaker = MCCB):

رایج ترین کلید اتوماتیک در صنعت برق با محدوده (رِنج = Range) جریانی از 16 آمپر تا 1600 آمپر، کلید های اتوماتیک کمپکت (MCCP) می‌باشند. در ساده ترین نوع آن حفاظت اضافه جریان و اتصال کوتاه با به کار گیریِ مکانیزم‌های حرارتی و مغناطیسی به صورت کامل انجام گرفته است. این نوع از کلید های قطع کننده جریان؛ در خط تولید  شرکت‌های مختلف با توجه به نیازهای مشتری، برای هر کلید اتوماتیک کمپکت با رنج جریان مشخص ، مقدار جریان حفاظتی حرارتی یا مغناظیس می‌تواند ثابت یا قابل تنظیم باشد و انعظاف پذیری کلید بسته به تغییرات بار مصرفی در پروژه در نظر گرفته شده است ، کلید‌های اتوماتیک کمپکت می‌توانند مکانیزم حرارتی و مغناطیسی نداشته باشند و حفاظت در برابرِ اضافه جریان و اتصال کوتاه بر مبنای رله‌های الکترونیکی صورت گیرد که این مورد موجوب افزایش قیمت و خوب البته دقت بالای کلید خواهد شد.

 

 

  • کلید هوایی (Air Circuit Breaker):

کلید های هوایی دو وظیفه اصلی دارند:

  • وظیفه ی اول سوئیچینگ (Switching) و یا تغییر وضعیت
  • حفاظت از مدار

به بیانی دیگر؛ کلید های هوایی علاوه بر قطع و وصل کردن جریان که از شبکه محافظت می‌کند، در شرایطی همچون؛ افزایش و یا کاهش ولتاژ، اتصال کوتاه، کاهش و یا افزایش بیش از حد فرکانس، افزایش حرارت تجهیزات هنگام عبور جریان زیاد و اضافه بار از شبکه محافظت می‌کند. این کلید پس از عمل کردن می‌تواند به صورت دستی و یا اتوماتیک دوباره وارد مدار شود. کلید های هوایی نسبت به سایر کلید های اتوماتیک فشار ضعیف، می‌تواند رنجِ جریانی بالاتری را پوشش دهند بنابرین بیشتر در ورودی تابلو برق ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کلید هوایی

برای خرید انواع کلید های اتوماتیک زیمن و اشایدر الکتریک، فقط کافیست درخواست خود را به شماره واتساپ که لینک آن در این قسمت قرار داده شده است ارسال نمایید و پس از دریافت پیش فاکتور در کمترین زمان ممکن ، خرید خود را نهایی کنید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *