کلید حرارتی (MPCB) چیست؟
یکی دیگر از تجهیزات پرکاربرد در برق صنعتی (فشار ضعیف)، تجهیزاتی تحت عنوانِ کلید های حرارتی میباشندکه از جمله کلید هایی میباشند که قابلیت قطع جریانِ، زیر بار را دارا میباشند و برای خاموش و روشن کردنِ الکتروموتور های سه فاز مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه این مقاله قصد داریم توضیح مختصری از این محصول، به شما همراهان آرکا کنترل ارائه نماییم:
مدار های الکتریکی باید به گونه ای حفاظت شوند که اگر جریان مصرف کننده به هر دلیلی مانند: اتصال کوتاهِ فاز ها، اتصال سیم پیچ ها، تک فاز شدنِ مصرف کننده و … بیشتر از حد مجاز شود، قبل از اینکه گرمای ایجاد شده در موتور (مصرف کننده) باعث آسیب رساندن به آن شود، مدار الکتریکی را قطع کند. کلید حرارتی و یا به اصطلاح لاتین Motor Protection Circuit Breaker (MPCB) یکی از تجهیزات تابلو برق صنعتی میباشد که میتواند در این زمینه (حفاظت) مورد استفاده قرار گیرد. این وسیله حفاظتی در بازار با نام هایی همچون : کلید حرارتی و یا کلید محافظ موتور نیز شناخته میشود. این کلید همانطور که از اسمش نمایان است، موتور را در مقابل اضافه بار و هم در برابر اتصال کوتاه محافظت میکند بنابراین میتوان از کلید های حرارتی به جای ترکیب (فیوز مینیاتوری + بیمتال) استفاده کرد اما نکته ای که در اینجا مطرح است این است که اگر بخواهیم تنها یک موتور الکتریکی را خاموش/ روشن کنیم، میتوان کنتاکتور را از مدار حذف نموده و به یُمنِ وجودِ کلید استارت / استُپ (Start\Stop) در کلید حرارتی، اقدام به خاموش یا روشن کردن آن نماییم. کلید های حرارتی تجهیزاتِ محافظتی متشکل از: فیوز مینیاتوری و بیمتال میباشند تا با استفاده از این ترکیب بتوانند، الکتروموتور را در مقابل اتصال کوتاه و یا اضافه بار محافظت نماید. کلید حرارتی این قابلیت را دارا میباشد که به محض به وجود آمدن اتصال کوتاه و یا اضافه بار الکتروموتور را از منشاء جدا کند و این گونه از موتور محافظت کند. هر رله کلید حرارتی دارای سه کنتاکت ورودی و سه کنتاکت خروجی می باشد که در مدار قدرت بین کنتاکتور و مصرف کننده قرار میگیرد. این نوع از کلید ها تنها در رِنج (محدوده=Range) 125 آمپر تولید میشوند.

مشخصات کلید حرارتی (MPCB):
- دارای شستیِ قطع و وصل و یا همان کلید 0 و 1 برای کنترل دستی
- همانند بیمتال ها دارای درجه تنظیم جریان میباشد.
- دارای کلید تست (Test) برای مطمئن شدن از سالم بودن کلید حرارتی میباشد.
- دارای سه فاز قدرت میباشد. (ورودی = برق ، خروجی = موتور)
- قابلیت افزودن رله کمکی را دارد که دارای یک کنتاکت باز و یک کنتاکت بسته است.

نحوه عملکرد کلید حرارتی:
عضو مغناطیسی کلید حرارتی، از یک هسته متحرک و یک بوبین تشکیل شده است، به طوریکه هسته متحرک به وسیله یک فنر به طرف بالا کشیده شده است. زمانیکه جریان عبوری از حّدِ تنظیم شده بالاتر برود و یا در مدار اتصال کوتاه ایجاد شود، در نتیجه بوبین به کار رفته در کلید حرارتی، مغناطیس شده و هسته متحرک را به سمت پایین میکشد که این عمل باعثِ قطع شدنِ کنتاکت های متصل به به هسته متحرک میشود و نتیجتاً کلید حرارتی مدار را در سریعترین زمان ممکن قطع میکند.
و در پایان این مقاله لازم به ذکر است که؛
کلید های حرارتی معمولا برای دو نوع جریان راه اندازیِ مختلف استفاده میشوند؛
- برای راه اندازی سبک که جریانِ راه اندازی را در صورتی که از 5 برابر جریان نامی تجاوز نکند، به مدت 20 ثانیه نگه میدارد.
- برای راه اندازی سنگین که جریانِ راه اندازی را در صورتی که از 10 برابر جریان نامی تجاوز نکند، به مدت 4 ثانیه تحمل میکند. بنابراین، این کلید در شرایط مشکل تری از کلید خودکار معمولی با رله جریان زیاد، کار میکند.

برای خرید انواع کلید های حرارتی زیمنس (3RV1011, 3RV1021) و اشنایدر الکتریک، شما میتوانید با لمس کردنِ لینک ارجاع به واتساپ( با رنگ سبز متمایز شده است) به صورت خودکار به واتساپِ آرکا کنترل منتقل شوید و نوع محصول مورد نظر خود و یا کد مربوط به آن را به کارشناسان فروش اعلام نمایید و پس از دریافت استعلام قیمت و پیش فاکتور آن، در صورت رضایت، خرید خود را نهایی کنید.
بدون دیدگاه