کنتاکتور چیست ؟

 

در این مقاله قصد داری توضیحی مختصر درباره ی این که کنتاکتور چیست برای شما همراهان آرکا کنترل ارائه دهیم.
در برق صنعتی، یکی از پرکاربرد ترین و پر مصرف ترین تجهیزات مورد استفاده، کنتاکتور (Contactor) ها می‌باشند. همانطور که از اسم این وسیله صنعتی، استنباط می‌شود، نحوه عملکرد کنتاکتور ها وابسطه به اجزای داخلیِ آنها، به نامِ کنتاکت ها (Contact) می‌باشد. کنتاکتور ها در واقع کلید های اتوماتیکی می‌باشند که با اعمال ولتاژ به آنها،کنتاکت ها یا همان تیغه های به کار رفته در کنتاکتور تغییر وضعیت می‌دهند و در نتیجه ی آن جریانی را قطع و یا وصل می‌کنند. به بیانی ساده تر، به جای اینکه ما عمل قطع و وصل جریان را به صورت دستی انجام دهیم، یک جریان کوچک را به ورودیِ کنتاکتور می‌دهیم و این جریان کوچک باعث شکل گیری یک میدان مغناطیسی در کنتاکتور می‌شود و کلید داخلیِ آن را در حالت روشن قرار می‌‌دهد و نتیجتاً وقتی جریان ورودی را قطع می‌کنیم، کنتاکتور نیز قطع می‌گردد. این جریان های کوچکِ ورودی را می‌توان مانند سیگنال های ورودی در نظر گرفت پس بنابراین، وظیفه کنتاکتور قطع و یا وصل جریان با استفاده از سیگنال ورودی (جریان کوچک و ضعیف) می‌باشد. در ادامه این مقاله قصد داریم به مزایای استفاده و خرید کنتاکتور زیمنس بپردازیم:

کنتاکتور زیمنس چیست

مزایای استفاده از کنتاکتور (Contactor) زیمنس چیست ؟

مزایای استفاده از کنتاکتور ها نسبت به کلید های قطع / وصل دستی به صورت زیر ‌می‌باشد:

  • قابلیت کنترل مصرف کننده از مسافت طولانی
  • بالا بودنِ سرعت قطع و وصلِ کلید و پایین بودن استهلاک قطعات داخلیِ آن (طول عمر بیشتر)
  • قابلیت کنترل چند مصرف کننده از چند نقطه مختلف
  • بالا بودنِ عمرِ موثر کنتاکتور ها
  • قابلیت طراحی مدارِ فرمانِ اتوماتیک برای مراحل مختلف مصرف کننده ها
  • کاهش خطرِ ریسکِ وصل شدنِ ناگهانیِ برق دستگاه

و …

بوبین کنتاکتور از یک هسته آهنیِ E شکل تشکیل شده است که درون یک سیم پیچ یا همان کویل (Coil) قرار گرفته است. همانطور که از فیزیک بخش الکترومغناطیس به خاطر داریم، زمانی که یک سیم را به صورت متوالی و پی در پی با تعداد دور های بالا، به دور یک هسته آهنی بپیچیم(حال یک سیم پیچ تهیه کرده ایم) و دو سرِ این سیم پیچ را به یک منبع ولتاژ وصل کنیم، هسته آهنی، تبدیل به « آهنربا » می‌شود که قابلیت جذب کردن هسته متحرّکِ کنتاکتور را پیدا می‌کند. در نتیجه بدین شکل ما بخشِ مدارِ فرمان و محرّکِ کنتاکتور را پیاده سازی کرده ایم.

کنتاکتور چیست
کنتاکت زیمنس

در مدارِ فرمان و مدارِ قدرتِ کنتاکتور، بایستی از وسایل حفاظتی استفاده کرد تا در صورت اتصال کوتاه، بلافاصله مدار قطع شود چون در فاصله زمانیِ کوتاه تا قطعِ مدار، جریانِ بسیار زیادی از کنتاکت ها  عبور می‌کند لذا این کنتاکت ها بایستی تحمّلِ عبورِ این جریان زیاد در واحد زمان را داشته باشند و به یکدیگر جوش نخورند و یا تغییر شکل ندهند. حال در ادامه این مقاله کوتاه، قصد داریم به اجزای داخلی کنتاکتور (Contactor) بپردازیم.

اجزای کنتاکتور چیست

اجزای داخلی کنتاکتور چیست ؟

اجزای اصلی تشکیل دهنده کنتاکتور ها، بوبین (سیم پیچ یا کویل) و هسته مغناطیسی می‌باشد. در ادامه به تعریف این دو عضو اساسی تشکیل دهنده کنتاکتور ها می‌پردازیم:

  • بوبین کنتاکتور : بوبین کنتاکتور در واقع در شکل ساده خود ، یک سیم پیچ می‌باشد که با عبور جریان از داخل کنتاکتور و درنتیجه عبور از این سیم پیچ، باعث القای خاصیت مغناطیسی در این سیم پیچ شده و آن را تبدیل به یک آهنربا می‌کند. از آنجایی که هر آهنربا، به طور ذاتی اجسام فلزی را به سمت خود جذب می‌کند. این سیم پیچ که حال تبدیل به یک آهنربای موقتی شده است، اقدام به جذب کردن هسته آهنیِ متحرّکِ E شکل می‌کند که در پیِ آن، باعث قطع و یا اتصالِ کنتاکت ها در کنتاکتور می‌شود.
  • هسته آهنی کنتاکتور : هسته آهنیِ کنتاکتور به صورتِ دو تکّه ساخته شده است، یک هسته ثابت و یک هسته متحرّک، امّا ممکن است برایتان این سوال پیش آید که سیم پیچ به کار رفته در کنتاکتور به دور کدام هسته آهنی (ثابت و یا مترّک) تنیده می شود ؟ پاسخ این سوال این است که سیم پیچ به دور هسته آهنیِ ثابت، می‌شود که معمولاً از اندازه بزرگتری نیز برخوردار می‌باشند تا میدایِ مغناطیسیِ قوی تری ایجاد کنند. امّا کنتاکت ها در ساختارِ کنتاکتور چه جایگاهی دارند؟ در پاسخ به این سوال می‌توان گفت که؛ کنتاکت هایی که به هسته متحرّک وصل شده اند، به وسیله یک فنر از هسته آهنیِ ثابت جدا نگه داشته شده اند تا با جذب و عدم جذب هسته متحرّک توسط میدان مغناطیسیِ القایی، قابلیت حرکت و قطع و وصل شدن را داشته باشند.
هسته کنتاکتور

ساختمان بیرونی یک کنتاکتور از چه اجزایی تشکیل شده است؟

ساختمان بیرونیِ کنتاکتور تشکیل شده از:

  • بدنه کنتاکتور
  • پیچ های اتصالِ سیم پیچ ها
  • بخش پلاستیکی برای اتصال بوبین (با استفاده از این بدنه پلاستکی می‌توان قطع و یا وصل بودن کتاکتور را تشخیص داد، بدین گونه که زمانی که این بخشِ پلاستیکی پایین است به معنای اتصالِ کنتاکتور می باشد و زمانی که کنتاکتور قطع می‌باشد، این بخشِ پلاستکی هم سطح با بدنه اصلی می‌شود.)

در تصویر زیر می‌توان بخش های تشکیل دهنده را به تفکیکِ جزئیات مشاهده نمود.

ساختمان یک کنتاکتور

برای خرید انواع کنتاکتور های زیمنس و اشنایدر الکتریک:

  • خرید کنتاکتور 3RT1015 زیمنس
  • خرید کنتاکتور 3RT1016 زیمنس
  • خرید کنتاکتور 3RT1017 زیمنس
  • خرید کنتاکتور 3RT1023 زیمنس
  • خرید کنتاکتور 3RT1024 زیمنس
  • خرید کنتاکتور 3RT1025 زیمنس
  • خرید کنتاکتور 3RT1026 زیمنس
  • خرید کنتاکتور 3RT1034 زیمنس
  • و…

شما می‌توانید با لمس کردنِ لینک واتساپ( با رنگ سبز متمایز شده است) به صورت خودکار به واتساپِ آرکا کنترل منتقل شوید و نوع محصول مورد نظر خود و یا کد مربوط به آن را به کارشناسان فروش اعلام نمایید و پس از دریافت استعلام قیمت و پیش فاکتور آن، در صورت رضایت، خرید خود را نهایی کنید.

خرید کنتاکتور

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *